Scala bouwt samen een netwerk op zodat de nieuwkomer zelfstandig kan functioneren

Vluchtelingen die in Nederland mogen blijven (nieuwkomers) maken in Nederland kennis met een cultuur, taal en regelgeving die ze niet of nog niet helemaal kennen. Medewerkers van Stichting Scala bieden hen daarom maatschappelijke begeleiding en maken hen wegwijs in de lokale samenleving.

Begeleiding in fasen en op afspraak

De begeleiding bestaat uit verschillende fasen. Zo zijn we aanwezig bij de sleuteloverdracht samen met de nieuwkomer(s) en regelen we tezamen met de contactpersonen van de gemeente belangrijke zaken zoals het betalen van de huur, aanvragen van subsidies, regelen van scholen etc. Elke nieuwkomer in de gemeente heeft recht op twee jaar begeleiding van Scala, bestaande uit wekelijkse gesprekken met de begeleider alsook gesprekken tijdens het wekelijke inloopspreekuur. Zodra een nieuwkomer gekoppeld is aan een huis in de gemeente Ooststellingwerf, zal Scala spoedig contact opnemen met hem of haar voor een kennismaking.

HULP OP AFSPRAAK

Naast individuele begeleiding kunnen nieuwkomers op afspraak terecht in Oosterwolde in wijkcentrum de Kompaan. Voor mensen die net in Nederland wonen is dat een laagdrempelige manier om hun vragen te stellen. Anderen, die al langer in Nederland wonen kunnen op dit moment terugvallen als ze ergens toch niet uitkomen. Tijdens de afspraak zijn er  vertalers en professionele zorgverleners aanwezig om de nieuwkomer te ondersteunen bij zijn of haar hulpvragen.

Sleutelpersonen

In de gemeente Ooststellingwerf kan een beroep worden gedaan op sleutelpersonen. Dit zijn vrijwillige ervaringsdeskundigen die professionals kunnen ondersteunen bij het contact met en de hulp aan nieuwkomers. Daarnaast fungeert de sleutelpersoon als bruggenbouwer tussen de nieuwkomer en plaatselijke samenleving. Het gaat hier om mensen die zelf naar Nederland gereisd of gevlucht zijn en in Nederland als statushouder hun weg hebben gevonden. Professionals in preventie, zorg en welzijn hebben baat bij de voorlichtende en adviserende rol van sleutelpersonen. Zij kunnen ingezet worden om:

  • (Gezondheids,-)voorlichting te geven aan nieuwkomers en (zorg)professionals.
  • Te adviseren over nieuwkomers en het vertegenwoordigen van nieuwkomers.
  • Te bemiddelen en bruggen te bouwen tussen de gemeente, (zorg)instanties, scholen en nieuwkomers.
  • Te vertalen bij belangrijke afspraken.
  • Mee te denken bij de ontwikkeling van beleidsstukken.

Verzoeken om gebruik te maken van een sleutelpersoon kunnen aangevraagd worden bij de coördinator sleutelpersonen, Femke Olijve, te bereiken via 06-29089888 of via teammbnieuwkomers@scala-welzijn.nl. U kunt ook het formulier gebruiken. Per dienst wordt een bijdrage van 20 euro gevraagd. Hiervan ontvangt men, nadat het gesprek heeft plaatsgevonden, een factuur.

Lees meer over sleutelpersonen

De inloop voor nieuwkomers

Iedere woensdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur is de inloop voor nieuwkomers in ruimte 17 van De Kompaan. Nieuwkomers kunnen daar terecht met hun vragen over hun post, vragen over instanties, en alle andere vragen die komen kijken bij de inburgering in Nederland. Mocht u vragen hebben bel of app naar Femke Olijve via 06 – 29 08 98 88 of mail uw vraag naar folijve@scala-welzijn.nl.  Zij staat u graag te woord!

Neem contact op met team maatschappelijke begeleiding nieuwkomers

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Stel hem gerust.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Word een maatje

Bij de huisvesting en begeleiding van de nieuwkomers spelen vrijwilligers en stagiaires een belangrijke rol. Samen met de ondersteunende beroepskracht en stagiaires zorgen de vrijwilligers voor onder andere ontvangst en eerste kennismaking  in en met de nieuwe woonomgeving. Dit gebeurd in nauwe samenwerking met de inkomensconsulent voor nieuwkomers van de gemeente. Tezamen wordt gekeken naar eventuele hulp bij de inrichting van de woning en advies bij huishoudelijke zaken. Met behulp van een checklist worden alle administratieve regelzaken die bij een (nieuwe) woning en woonplaats komen kijken, geregeld. Daarnaast wordt de nieuwkomer verder wegwijs gemaakt in de lokale samenleving , en zijn de vrijwilligers en stagiaires beschikbaar als aanspreekpunt. Zij verzorgen samen, met de maatschappelijke begeleiders, de inloop op de woensdagmiddag.
Vrijwilligers zijn daarnaast ook als taalmaatjes actief en/of als sleutelpersoon, waardoor ze hun eigen ervaringen bij het integreren in Nederland kunnen gebruiken.
Is maatje worden iets voor u? Neem dan contact op via onderstaand formulier of stuur een mail naar teammbnieuwkomers@scala-welzijn.nl

Empowerdans

Een leuke groep vrouwen jong en oud met diverse (culturele) achtergronden dansen wekelijks samen in de Kompaan!
To empower betekent letterlijk vertaald “in staat stellen” of “machtigen.” In dit geval doormiddel van dans de regie weer terugpakken. Stress en zorgen zetten zich vast in het lichaam. Dat heeft invloed op de psychische en fysieke gezondheid. Bijvoorbeeld in de vorm van vastzittende spieren in de rug, nek, schouders en de bekkenbodem, pijn, vermoeidheid, een sombere stemming, piekeren enz. Als je erg in je hoofd zit, is dans een fijn middel om in het lichaam te komen. Om meer te mogen voelen in plaats van denken. Het gaat om het bewegen van je hele lichaam en om het plezier daarin voor jezelf.
Wil je ook meer energie krijgen, meer plezier beleven en dit samen met andere vrouwen? Aanmelden kan via ons telefoonnummer 0516-567 220 of via het formulier hieronder!

Powervrouwen op donderdag

Iedere donderdag 11.30 tot 13.00 uur in ruimte 17 van de Kompaan aan de Moskampweg 3-5 in Oosterwolde kunnen vrouwen terecht bij Powervrouwen. Een leuke groep vrouwen met diverse (culturele) achtergronden en die samen leuke dingen doen en elkaar helpen met van alles. Je kunt denken aan helpen met iets administratiefs of praten over wat je bezighoudt. Aanmelden is niet nodig, u bent van harte welkom!

Consultation for status holder

Every Wednesday afternoon between 1 p.m. and 4 p.m. there is a walk-in consultation for statusholders in room 17 of De Kompaan, Moskampweg 3 Oosterwolde. Status holders can go there with their questions about their mail, questions about authorities, and all other questions that come with integration in the Netherlands.
After opening hours you can also contact Femke Olijve via 06 – 29 08 98 88 or email your question to folijve@scala-welzijn.nl She will be happy to assist you!
Also keep an eye on our website or follow us on Facebook

كل أربعاء بين الساعة ١٣.٠٠ -١٦.٠٠ ظهراً يوجد جلسة استشارة للمقيمين والقادمين الجدد في مبنى سكالا.

يمكن لجميع المقيمين والقادمين الجدد الذهاب من أجل السؤال عن بريدهم الوارد أو حول الاندماج أو الحقوق المستحقة.

هل لديك سؤال؟ …اتصل أو ارسل رسالة إلى فيمكي اوليفي عبر الرقم ٠٦٢٩٠٨٩٨٨٨

أو ارسل رسالة عبر البريد الالكتروني folijve@scala-welzijn.nl

وسوف تسعد بمساعدتكم

يمكنك أيضاً متابعتنا عبر موقعنا على الانترنت أو عبر صفحتنا على الفيسبوك Stichting Scala

Gerelateerde medewerkers