Mijn kind
Je kind de juiste ondersteuning bieden

Onderweg naar en in de eerste jaren van de basisschool wil je als ouder of verzorger de juiste ondersteuning kunnen bieden aan je kind.

De Stapprogramma’s Instapje, Opstapje en Opstap bieden uitkomst voor ouders en kinderen in de leeftijd van 1 tot ongeveer 6 jaar. Er wordt veel verwacht van ouders en kinderen op de weg naar de basisschool, een stapmedewerker kan u en uw kind hierbij begeleiden. Wij kunnen begeleiding bieden en komen graag bij u op huisbezoek wanneer u woont in de gemeente Ooststellingwerf of Súdwest-Fryslân.

Neem contact op met een medewerker Kind en Gezin

Naam(Vereist)
Laat ons weten wat je bezighoudt. Heb je een vraag voor ons? Een goede tip? Een aanmelding of een compliment? Laat het ons weten.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Instapje

Hoe kunt u met uw kind tussen 1 en 2 jaar spelen, hem of haar uitdagen en stimuleren? Een keer per week, ongeveer een jaar lang, kan een Stapmedewerker van Scala hierbij helpen als u in de gemeente Ooststellingwerf of in Súdwest-Fryslân woont. Het materiaal van Instapje bestaat uit speelgoed en een map met instructiebladen en liedjes. Deze materialen ontvangt u tijdens de huisbezoeken en mag u houden. In de folder kunt u meer lezen over de werkwijze van Instapje.  Wilt u graag meedoen of meer weten? Neem dan contact op met Thamar Molenaar, manager Het Jonge Kind via 06 54 35 09 22 of stuur een e-mail naar: stap@scala-welzijn.nl!

Opstapje

Tussen de 2 en 4 jaar wordt (extra) veel van uw zoon of dochter verwacht. En dat vraagt en vergt veel van uw kind en van de ouder(s). Een Stapmedewerker kan, als u woonachtig bent in gemeente Ooststellingwerf of Sudwest Fryslan, u en uw kind begeleiden bij de voorbereiding op de basisschool. Tijdens de wekelijkse huisbezoeken, waarin het samen spelen centraal staat, wordt de ontwikkeling van uw peuter gestimuleerd. Het programma Opstapje bestaat uit speelgoed, instructiebladen, boekjes en ander ontwikkelingsmateriaal. Onderdeel van Opstapje is het educatieve, digitale programma Bereslim, dat bestaat uit geanimeerde prentenboeken en educatieve spelletjes voor op de computer of tablet.

Opstap

In groep 1 en 2 leer je als kind lezen en schrijven, dat vraagt veel aandacht en concentratie. Met het leer- en spelprogramma Opstap worden kleuters spelenderwijs voorbereid op deze volgende stap in hun ontwikkeling.  Met behulp van de materialen van Opstap werkt u zelf doelgericht aan het stimuleren van de ontwikkeling van uw kind. U wordt hierbij ondersteund door een Stapmedewerker. Wekelijks bezoekt de Stapmedewerker u thuis om samen de spelletjes en oefeningen te bespreken. De Stapmedewerker geeft uitleg en sluit aan bij de leerbehoefte van het kind. De materialen van Opstap bestaan uit werkbladen, leesboekjes en een materialendoos met daarin o.a. knutselmateriaal, een spelbord, logiblokken en kleurenkaartjes. Deze materialen mag u houden. Door regelmatig te spelen en te oefenen met uw kind, stimuleert u niet alleen de ontwikkeling, maar ook het zelfvertrouwen van uw kleuter. Voor meer informatie kunt u de folder downloaden.