Tyson Foods en Meer Bomen Nu slaan handen in één; grote vrijwilligersklus bij Aekingerzand
16 februari 2024

Maandagmorgen 29 januari verzamelden zich zo’n tien medewerkers van Tyson Foods bij het Aekingerzand als start van een Oogst driedaagse, in samenwerking met Meer Bomen Nu en Staatsbosbeheer. Een bijzondere samenwerking met een mooi verhaal.
Vrijwilligerswerk voor medewerkers na brand Tyson Foods Het stond destijds groot in het nieuws; een grote brand vernielde in de nacht van 2 op 3 december 2023 een hele productiehal van Tyson Foods in Oosterwolde, waardoor een deel van de werknemers al een aantal weken thuiszitten.
Monique Golverdingen, Associate Manager van Tyson Foods, zocht contact met Scala Vrijwilligerscentrale over mogelijkheden voor deze werknemers, in de vorm van vrijwilligersklussen, zodat zij er tenminste even uit zijn. ‘Vrijwilligersklussen doen we vaker, zo’n één of twee keer per jaar,’ vertelde één van de werknemers van Tyson Foods die op deze maandag druk in de weer was.
Scala Vrijwilligerscentrale over deze actie: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat je dit als werkgever wil bieden aan je werknemers, daar werken wij graag aan mee,’ aldus Danique Visser van de Vrijwilligerscentrale. De vraag werd uitgezet bij verschillende contacten van de Vrijwilligerscentrale en al snel kwam Ids Toxopeus van Meer Bomen Nu op de lijn. ‘Dit is een heel goed en mooi idee’, zei hij enthousiast.
Oogst driedaagse En zo werd er zowel op maandag, als dinsdag en vrijdag hard gewerkt om kansarme berken te oogsten, die vervolgens gratis weggegeven worden aan burgers, boeren, voedselbossen en buitenlui die deze berken willen planten. ‘Dit draagt weer bij aan het vergroenen van ons land,’ aldus Ids.
Bewapend met scheppen waren de Tyson werknemers -variërend van productiemedewerkers tot operators en een opleidingscoördinator- fanatiek bezig deze in de grond te steken en de berken los te halen. ‘Normaal kom ik niet veel buiten, dus dit is wel even lekker om te doen,’ vertelde er iemand. Een andere fanatieke werkster vond vooral de sociale kant van deze klus leuk. ‘Ik kan ook niet zo goed stilzitten, dus ik heb me hier meteen voor opgegeven!’
Het was hard werken volgens de vrijwilligers , maar daarnaast werd er ook ontzettend veel gelachen met elkaar. ‘Vanochtend hadden we er ook een lekker zonnetje bij. Een perfecte combinatie,’ volgens een andere werknemer van Tyson.

Alle partijen tevreden
Het resultaat mag er zijn, vindt Ids: ‘de gezamenlijke driedaagse heeft ruim 2000 berken opgeleverd die verdeeld zijn over plantlocaties in Groningen en Friesland. Goed voor de mens om lekker buiten te werken, goed voor de heide, goed voor de bomen en goed voor de planters’. Ook Tyson Foods is erg tevreden met deze samenwerking. Als laatste is óók Scala Vrijwilligerscentrale blij met deze succesvolle klus: ‘Dit is wat je wilt zien, iedereen heeft iets aan elkaar op deze manier. Dit is één van de vele mooie dingen aan vrijwilligerswerk.’

Kijk voor meer informatie over vrijwilligerswerk op:
www.scala-vrijwilligerscentrale.nl